Ga verder naar de inhoud

Wanneer een pleegkind 18 jaar wordt

21 oktober 2021

De officiële opvang in een pleeggezin stopt in principe de dag van de achttiende verjaardag van het pleegkind.

Tiener lacht

Om te vermijden dat er een einde zou worden gesteld aan de bijstand en hulp, werd voor de jongeren tussen achttien en vijfentwintig jaar een specifieke regeling uitgewerkt onder de noemer voortgezette hulp.

Wat is voortgezette hulp?

Voortgezette hulp van jongeren die achttien jaar worden, moet 2 à 3 maanden op voorhand aangevraagd worden via de toegangspoort. De begeleider doet hiervoor een aanvraag in samenspraak met het pleegkind en het pleeggezin.

Zodra de verlenging in orde is ontvangen de pleegzorgers (verder of opnieuw) de pleegzorgvergoeding, bijzondere kosten en het Groeipakket voor hun pleegkind. Pleegkinderen die willen studeren hebben ook recht op een studietoelage. Als je pleegkind een eigen inkomen heeft, moet hij of zij een deel van de pleegzorgvergoeding betalen aan het pleeggezin.

Volwassenen met een handicap of een psychiatrische problematiek kunnen ook na de leeftijd van 25 jaar in pleegzorg terecht. Hiervoor is een attest van de arts nodig of multidisciplinair verslag (bv. PEC dossier) mee ondertekend door de arts.

Geen verdere begeleiding?

Als je pleegkind 18 jaar wordt en toch geen verdere begeleiding wil van een pleegzorgdienst, kan hij of zij naar het OCMW gaan voor een leefloon. Dit kan ook terwijl hij of zij verder in je gezin blijft wonen. Het OCMW beslist dan of de jongere recht heeft op een leefloon.

Wanneer de samenwerking met een pleegzorgdienst wordt stopgezet, ook na de voortgezette hulp, ontvangen pleegouders geen pleegzorgvergoeding meer. Als het pleegkind na pleegzorg in het pleeggezin blijft wonen, behouden de pleegouders wel het recht op het Groeipakket. Het pleegkind moet dan, net zoals andere kinderen, aan alle andere voorwaarden blijven voldoen om recht te hebben op het Groeipakket. Op vlak van ziekteverzekering of familiale verzekering wijzigt er in principe niets. Het pleegkind blijft ‘op het boekje’ staan van de pleegouders en blijft via de familiale gezinspolis verzekerd.

Andere interessante artikels

Wat betekent "familie" voor pleegkinderen in bestandspleegzorg?

Ondersteuning op maat, Opvoeden, Vrije tijd

Op basis van een systematisch literatuuronderzoek geven Wulleman en collega’s een overzicht over de betekenis van “familie” voor pleegkinderen die opgevangen worden in bestandspleegzorg.

Breakdown van plaatsingen van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen; ervaringen van bestandspleeggezinnen

Opvoeden

Dit kwalitatief onderzoek brengt ervaringen in kaart van bestandspleegouders van een NBMV die in het jaar voorafgaand aan het onderzoek te maken hadden met een breakdown van de pleegzorgsituatie.